E-ticaret devamlı üzerinde durduğumuz bir konu. Türkiye’de bu pazarın büyüklüğü 10 milyar dolara ulaştı. Yılın büyüme oranında son derece hızlı özel alışveriş sitelerinin ardından pazara hızlı giriş yapan fırsat siteleri çığ gibi büyüyor. Hatta bu alanda bu yıl önemli önemli konsolidasyonlar bekleniyor. İnternet üzerinden satışın, girişimciler için önemli potansiyel alanları da var. Örneğin; bazı ürünler konusunda ihtisaslaşmak gerekiyor. Sadece kemer tokası, sadece balık oltası satan bir site kurabilirsiniz. Bir örnek verelim. ABD’de sadece kedi baskılı t-shirt satan bir web sitesi var. Yıllık cirosu ise ne kadar biliyor musunuz? Tam 30 milyon dolar.
Türkiye’de biz bu rakamlara ulaşamayacağımızı düşündüğümüz için her şeyi bir arada satan siteler kuruyoruz. Etid (Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği) Başkanı Hakan Orhun, “İnternet satışlarında artık her ürünü satan değil de ihtisaslaşan siteler olacak. KOBİ’ lerin bu işe girmesi gerekiyor. KOBİ’ ler girerken biraz ürkek bakıyorlar sektöre. Ancak bu alanda önemli bir potansiyel var.” diyor. Yapılması gereken şu: KOBİ’ lerin dünyadaki konferansları iyi takip etmesi gerekiyor. Google trafiğinde gelişmeleri daha yakın takip ederek son trendleri keşfetmek çok kolay.
Diyelim ki bir anda karar verdiniz; “Benimde sanal mağazam olsun, bende internetten ürünler satarak para kazanayım!” Hemen bilgisayar başına geçtiniz veya aldınız kağıdı kalemi elinize, başladınız nereler gerektiğini hesaplamaya.. Gereklilikler listesi yaparken muhtemelen 10 dakika sonra projenizden vazgeçersiniz
Ama siz vazgeçmeyin, hadi birlikte önce sermayeli, sonra da sermayesiz ticaret yapmanın yolunu inceleyelim;
E-Ticaret yapmak için;
- Bir kere ürünleriniz olmalı ve bu ürünleri uygun fiyata alabilmek için güçlü bir sermayeniz olmalı.. Çünkü ticarette alırken kazanılır!
- Çok ürün alacaksanız bir de deponuz olmalı..
- Ürünleri paketleme ve gönderme için ekstra zaman ve belki de personel..
- Şirketiniz var mı? Fatura kesmeniz gerecek.
- Müşteri memnuniyeti için gerekli alt yapıyı iyi kurmalısınız.
- Ürün iadesi konusu eticaretin belkide en büyük sorunlarından bir tanesi çünkü Tüketici hakları 14 gün içerisinde ürün özelliği bozulmadan iadeyi ön görüyor ona göre alt yapı hazırlamalısınız.
- Garanti koşullarını sağlayabilen tedarikçiler bulmanız gerekecek.
- Bankalardan pos almanız için( gizlilik politikası, hizmet sözleşmesi vs. hazırlamanız gerekecek)
- E-Ticaret sitesi almanız gerekecek..
- Ürünleri tek tek fotoğraflayıp eklemeniz ve güncel tutmanız gerekecek..
- Bir de 128 bit SSL Güvenlik Sertifikası..
- Müşteri sorularına cevap verebilecek bir Call Center gerekecek..
- Ürün satmasanız bile sabit giderleriniz olur bunu göze almanız lazım.