Web Tasarım Yaptırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler?

İyi Bir Web Sitesi Nasıl Olmalıdır?

1- Domain ( Alan adı ) Seçimi

İsim seçerken seçeceğiniz domain’in (www.siteisminiz.com) telafuzunun kolay olmasına dikkat etmelisiniz. Birisine web sayfanızın adresini söylerken defalarca tekrar etmek zorunda kalmamalıyız. Seçeceğimiz alan adının web sitenizin genel içeriğiyle uyumlu olması arama motorlarında bulunabilme şansınızı arttıracaktır. Alan adınızın Türkçe karakter içermemesi veya elinizden geldiği kadar az Türkçe karakter içeren alan adı seçmeniz internet kullanıcılarının sitenize daha kolay erişebilmesini sağlayacaktır.

 

2. Web Sayfanızın İçeriği

Ön Sayfa:

Web sayfanızın anasayfası ziyaretçilere güven veren estetik tasarıma sahip, sitenin amacını en güzel şekilde anlatan bir sayfa olmalıdır. Gereksiz detaylardan uzak olmalıdır. Hava durumu, Saat, Tarih, ve benzeri siteyi daha kalabalık gösteren uygulamalardan uzak durmalısınız. Unutmayalım ki her bilgisayarın sağ alt köşesinde saat ve tarih yer almaktadır. Ayrıca bu tür detaylardan dolayı asıl vermek istenilen mesaj ikinci planda kalabilmektedir. Bir web sitesinin anasayfası o sitenin vitrini niteliğindedir dolayısıyla sitenizin anasayfasını siteninizin asıl amacını özet olarak ziyaretçilere sunmalıdır.

Kurumsal ( Hakkımızda) Bölümü:

Firmanız veya kurumunuz hakkında bilgi verirken; herkesin kolaylıkla anlayabileceği, uzun ve karmaşık cümlelerden uzak, kurumunuzu veya firmanızı en güzel şekilde anlatan genelde bir veya iki parağrafı geçmeyecek şekilde oluşan bir makale niteliğinde olmalıdır. Eğer daha fazla bilgi vermek istiyorsanız bu bölümleri Tarihçe, Misyon, Vizyon, gibi başlıklara ayırmanız ziyaretçilerin işini kolaylaştıracaktır. Hakkınızda bilgi verirken gereksiz bilgilerden ve abartıdan kaçınınız yazdıklarınızda abartı hisseden ziyaretçilerin güven konusunda tereddüte düşebilirler. Gerçek bilgilerden oluşan bir anlatım her zaman daha güvenilirdir.

Ürünler / Hizmetler:

Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi anlatırken o ürünleri ve hizmetleri hiç bilmeyen kişilerin bile baktığında anlayabilmesine dikkat ediniz. Tanıtıma yönelik bir sayfa sahibiyseniz birbirine çok fazla benzeyen ürünleri koymanıza gerek yoktur bunun yerine o ürünün diğer çeşitlerinin de bulunduğunu belirten bir not yazmanız daha doğru olacaktır. Fakat eğer internet üzerinden online satış yapan bir web sitesine sahipseniz her ürünün fiyatı veya ölçüsü ayrı olacağından her ürünü ayrı ayrı yerleştirmeniz daha doğru olacaktır. Ziyaretçilerinizin aradığı ürünlere kolay ulaşmasını sağlayın ürünlerinizi anlaşılır bir şekilde kategorilere ayırınız veya ürünler bölümüne bir ürün arama formu yerleştiriniz böylece ziyaretçileriniz aradıkları ürünlere kolayca erişebilirler.

İletişim Sayfası:

Bir web sitesinin iletişim bölümü o web sitesinin bize göre en önemli bölümlerinden biridir. İletişim bölümünde insanların size en kolay yoldan ulaşmasını sağlamalısınız. İnsanlar sitenize girer ürünlerinizi veya hizmetlerinizi inceler ve sizinle iletişim kurmak isterler. İletişim bölümünde adres açık ve net bir şekilde yazılmalıdır hatta adresin daha iyi anlaşılabilmesi için o bölgenin krokisinin iletişim bölümüne yerleştirilmesi ziyaretçilerin işini kolaylaştıracaktır. Telefon numaralarınızı ve insanların size ulaşabileceği saatleri mutlaka belirmelisiniz. Ayrıca ziyaretçilerin size her türlü görüş ve önerilerini gönderebilecekleri bir iletişim formu da mutlaka olmalıdır.

Duyurular:

Firmanız veya kurumunuz hakkında ki duyuruları sayfanızda belirmeniz takipçilerinizin sizin hakkınızda haberdar olmasını sağlayacaktır. Bu duyuruların sürekli güncellenmesi gerekmektedir.

Fotoğraflar & videolar:

Sitenizde herşeyi en güzel şekilde anlattınız. fakat bunu görsel öğelerle desteklemeniz insanların anlatmak istediklerinizi daha iyi anlamasını sağlarsınız. Bazen bir fotoğraf sayfalarca yazıdan daha çok şey anlatır. Özellikle Türk milleti olarak okumayı ( özellikle uzun metinleri ) okumayı pek sevmediğimizi göz önüne aldığımızda görsel öğeleri kullanmamız çok yerinde bir davranış olacaktır.

 

3. Özgün Tasarım

Sayfanızın tasarımı firmanızın kurumsal kimliğini en iyi şakilde yansıtır nitelikte olmalıdır. Diğer görsel materyallarinizle uyumlu olmalıdır. Firmanızın kurumsal kimliğini oluşturan temel renkleriniz, logonuz, katalog ve broşür gibi görsel öğelerenizle uyumlu size özel özgün bir tasarımınız olmalıdır. Web tasarım firmaları fiyatları uygun verebilmek için genellikle önceden hazırlanan paket tasarımları müşterilere satmaya çalışmakta veya uyarlamaya çalışmaktadır. Bu tür tasarımlardan uzak durmalısınız. Paket tasarımlar kullandığınızda muhtemelen o paketin daha önce başka firmalara da satılmış olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu da sitenizin tasarımının benzerlerinin olduğu anlamına gelmektedir.

 

4. Özgün İçerik

Web sitenizde belirttiğiniz içeriğin size ait olmasına dikkat ediniz. Başka sitelerin içeriklerini kopyalayıp kendi sayfanıza yapıştırmayınız veya bu içerikleri kendinize göre uyarlamaya çalışmayınız. Bunun yerine anlatmak istediklerinizi kendi cümlelerinizle yazınız. Unutulmamalıdır ki özgün içerik herşeyden önce arama motorlarında bulunabilmeniz için çok önemlidir. Eğer başka bir web sitesinin içeriğini kendi sayfanıza yapıştırırsanız bu o kopyaladığınız sayfanın değerini yükseltecektir. Arama motorları bu konularda çok hassastır. Arama motorları bu konuda şöyle davranmaktadır, Bir web sitesinin içeriği kopyalanıp başka sayfalarda yayınlanıyor ise içeriği kopyalanan web sitesinin faydalı bilgiler verdiğini tespit edip o sayfanın kalite değerini yükseltmektedirler. Dolayısıyla arama motorlarında bulunmak istiyorsanız özgün içerik konusunda dikkatli davranmanız gerekmektedir. Özellikle arama motorlarında bulunmak istediğiniz anahtar ücün veya hizmet isimlerinizle ilgili detaylı yazılar yazarsanız bu kelimeler ile bulunabilme şansınız çok artacaktır.